Heittäytykää ja rakastukaa!

with Ei kommentteja

ASUNTOMESSUT PORISSA 1 (4)

Asuntomessujen suojelija rouva Jenni Haukio sai avajaispuheensa jälkeen kukat Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaalalta. Myös 

Porin Asuntomessut ovat järjestyksessään 49. Ne avattiin perjantaina ja ovat avoinna 5.8.2018 asti. Avajaistilaisuuden puheet olivat todella mielenkiintoiset ja antoisat.

Porin Asuntomessujen suojelijana toimii rouva Jenni Haukio, kolmannen sukupolven porilainen. Hän piti messujen avauspuheen, jossa hän korosti erityisesti kodin ja kotipaikkakunnan merkitystä jokaiselle. Hän myös iloitsi siitä, että vanha teollisuusalue sai messurakentamisen myötä uuden elämän. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui avaustilaisuuteen.

Avauspuheensa Jenni Haukio lopetti toteamalla ”Porin kaupungin virallista ohjetta mukaillen, älkää siis pelätkö vaan heittäytykää ja rakastukaa.”

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiiliakinen nosti esiin monia mielenkiintoisia asioita asumisen kehittämisessä.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen puheessa korostuivat luonnollisesti asumiseen liittyvät ympäristöasiat, mielenkiintoisesti ja laaja-alaisesti.. Esimerkiksi asumisen / rakentamisen hiilijalanjälkiä laskettaessa pitäisi ottaa huomioon koko ketju materiaalien tuottamisista alkaen.

Kimmo Tiilikainen korosti myös kestävän kaupunkikehityksen merkitystä hyvinvoinnin keskeisenä tekijänä, niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Hän nosti esiin myös esteettömyyden merkityksen kaikille: ei pidä ajatella, että se on vain rollator-ikäisten juttu. Myös esim lastenvaunuijen kanssa kaivataan esteettömyyttä. Kimmo Tiilikainen puhui myös puurakentamisen puolesta ja iloitsi, että näilläkin Asuntomessuilla on paljon puutaloja, myös uusia innovaatioita.

Ulkonäöltään ehkä kiinnostavin talo oli Talo Haltiatar, jossa osa ulkoseinistä oli lehtikuusipaneelia ja osa kattotiiltä. Talon rungossa oli käytetty uutta CLT-puuelementtiä.
Lähikuva CLT-elementistä, joka on siis ristiin liimattuja lautakerroksia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Terde kätki vaatimattoman julkisivunsa taakse mm. komeat ulkotilat.

34 KOHDETTA

Kaupunkiasuminen on usein hyvin tiivistä, niin Porin Asuntomessuillakin. Hyvä suunnittelu on silloin keskeistä; niinpä Porissakin on hyvällä suunnittelulla saatu melko koteihin myös yksityisyyttä.

Talot ovat aika tavallista, eikä ollut havaittavissa mitään varsinaista vierailijoiden magneettia, kuten usein messuilla. Messujen teeman ”Läpi ihmiselämän” mukaisesti alueella on myös päiväkoti ja senioritalo. Hyvä ajatus yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä jo alkuvaiheessa.

Kaikkiaan messualueella on päiväkodin ja senioritalon lisäksi 28 pientaloa, yksi rivitalo ja yksi peruskorjattu vanha rakennus.

Wienerberger Jokiduo, tyylikäs paritalo, josta komeat näkymät joelle.
Upeilla pihoilla oli paljon myös erilaisia altaita, tässä kunnollisen kokoinen uima-allas.

Uudisrakennuksista 2/3 oli puurakenteisia ja loput 1/3 erilaisia ”kivitaloja”, joiden ”sisukset ” vaihtelevat betonista erilaisiin muoviharkkoihin. Mielenkiintoinen uutuus oli Talo Haltiattaressa käytetty CLT-puuelementti, joka muodostuu monista ristiin liimatuista lautakerroksista.

Poreallas ja istutusalue samaa neliön muotoa, naapurilla kaunis kevyt aita.

Rakennusten ulkonäköön en juurikaan kiinnittänyt huomiota, koska niitä katsoi useimmiten niin läheltä, että kokonaiskuvaa ei hahmottanut, ja monikaan ei ulkoasullaan herättänyt erityistä kiinnostusta.

Olotilat ovat usein 2. kerroksessa, näkymät Kokemäenjoelle kauniita. Pienillä tonteilla toiseen kerrokseen saadaan useimmiten avarampaa tunnelmaa kuin ensimmäiseen kerrokseen. Toki portaiden nouseminen ruokakassien kanssa kuului herättävän keskustelua, ”Ruokahissiä” kaivattiin.

Monissa taloissa on isoja parvekkeita ja terasseja, lasitettuja, katettuja ja avoimia. Välillä kyllä jäi miettimään, miten niille kaikille löytyy joku tarve, käyttö. Upeitahan ne ovat, uusina ja siisteinä.

Pienet tontit vaativat hyvää suunnittelua, jotta jokaisen kotiin saadaan kuitenkin myös piha-alueille mahdollisimman paljon yksityisyyttä. Pihasuunnittelijat olivat onnistuneet luomaan hyvin kauniita kokonaisuuksia. Monilla pihoilla oli myös erilaisilla tavoilla toteutettuja yrtti- ym. viljelyjä.

Mansikkaa ja muita viljelykasveja istutettuna leveään, kaiteenakin toimivaan laatikkoon, automaattinen kastelu jne.

Muutamissa taloissa oli sauna erillisenä rakennuksena. Tällöin ”pukuhuone” toimi hienosti myös rauhallisena vierashuoneena. Rakennukset oli suunniteltu niin, että niiden sisään jäi suojaisia piha tai parveke / terassi.

– – –

Alueen kokonaissuunnittelun kannalta ajateltuna jäin kaipaamaan muita palveluja, ainakin esitystä, mihin ne aikanaan sijoittuvat jne..

Samoin jätehuolto tuntui jääneen vaille huomiota – tai sitä ei ainakaan mitenkään näkynyt.

Pienten tonttien ja isojen terassien kohdalla jään käytännön ihmisenä aina miettimään, mihin lumet talvella saadaan mahtumaan.

Vehreä yrttien kasvatuspaikka parvekkeella.
Tässä yrtit toimivat samalla myös koristekasveina.

Asuntomessuilla kannattaa kyllä käydä, jo senkin tähden, että porilaiset ovat Suomen onnellisimpia eli siis maailman onnellisimpia!