Kesäpuotini kaupungissa Somerolla vietetään Nostalgiaviikkoa, jonka aikana on paljon erilaisia nostalgiaan liittyviä tilaisuuksia. Niinpä minäkin halusin kantaa Sisustuspisteessä korteni kekoon ja ilmoitin iltatilaisuuden aiheeksi Nostalgia sisustuksessa. Annoin otsikon sitä sen tarkemmin miettimättä. Niinpä tilaisuuden lähestyessä jouduinkin pohtimaan, mitä otsikko pitääkään sisällään!

Nostalgia sanana tarkoittaa kaihoa, haikeutta, ikävöintiä jne. Sisustuksessa se voi siis tarkoittaa aikaa montaa asiaa! Haluamme ehkä asua sellaisessa ympäristössä, jossa olemme asuneet lapsena tai sellaisessa jossa vanhempamme ovat asuneet lapsina. Ajatuksena on ehkä, että silloin asiat olivat jotenkin paremmin ja ehdottomasti kauniimmin. Kesät olivat aina lämpimiä jne. Toisaalta nostalgiaa voi olla se, että haluamme säilyttää jonkun sukuun kuuluneen kalusteen, tekstiilin tms. ihan vaan muistona, siihen liittyy ehkä myös joku tarina ja sitä kautta myös tunneside. Ja kaikkea tältä väliltä.
Joku siis haluaa sisustaa kotinsa kokonaan tietyn aikakauden tyyliin ja joku toinen lisää vain muutaman vanhan jutun muuten ehkä hyvinkin moderniin sisustukseen. Onneksi kotonaan jokainen voi tehdä juuri niin kuin hyväksi näkee ja omakseen tuntee! Yksilöllinen sisustus on tavoitteena entistä useammalle.

Jos minulta ammattilaisena kysytään, miten tuoda nostalgiaa sisustukseen, vastaus on ihan sama kuin muutenkin sisustuksessa. Isot pinnat, siis lattia ja seinät, ovat tunnelman rakentamisessa oleellisen tärkeät; niiden pitää olla pohjana halutulle tyylille. Riippuen mitä tyyliä havittelee, voi lattiaan valita esim. paloista taidokkaasti tehtyä tammiparkettia, maalattua lautalattiaa, laadukasta linoleumia tai vaikkapa kokolattiamattoa. Kaikkia näitä nostalgisia tuotteita on edelleen saatavissa, osa paljon kehittyneempinä versioina.

Nostalgisissa seinissä on usein ajalle tyypillinen tapetti. 60-lukua ihannoivat tietenkin levyttävät seinät ja jättävät levyjen väliin pienen raon. Eri vuosikymmenillä on ollut myös ihan omat värinsä. Myös kiintokalusteet eli kaapit, komerot ja keittiökalusteet ovat iso osa kokonaisuutta. 50-luvulla liukuovet olivat tyylikkäitä, ei kalseita peltikehyksiä!
Sitten päästäänkin valitsemaan tyyliin sopivat kalusteet ja valaisimet. Monet jaksavat etsiä haluamaansa vanhaa kalustetta tai valaisinta vaikka kuinka kauan huutokaupoista tai netin myyntipalstoilta. Nykyään kuitenkin valmistetaan paljon eri tyyleihin sopivia uusiakin kalusteita. Niissä mittasuhteet saattavat olla nykykoteihin jopa paremmin sopivia, mutta tyyli oikea.
– Sen sijaan uusia kalusteita, jotka on tehty vanhan ja kuluneen näköisiksi käyttäen huonoa materiaalia ja huonoa työjälkeä, en oikein ymmärrä, niin suosittu kuin se tyyli onkin ollut. Vanhassa esineessä on eletyn elämän tarina, feikissä ei ole mitään henkeä. Kulunut puupinta on sileä, feikistä saa tikkuja sormiin… (Tätä mielipidettä ei saa sekoittaa esim. jätepuusta tehtyihin kalusteisiin, jotka eivät väitäkään olevansa vanhoja! Ne ovat aivan ihania. )
Lopuksi päästään valitsemaan tyyliin sopivat tekstiilit. Niihin on tietysti otettava kantaa jo verhoiltujen kalusteidenkin kohdalla. Valikoimissa on edelleen paljon eri aikakausien tyyleihin sopivia kankaita. Tarjolla on nostalgisia ruutu- ja raitakankaita, mutta myös erilaisilla sidoksilla kuvioituja vaihtoehtoja, materiaaleissa löytyy myös luonnon materiaalit villa, pellava ja puuvilla. Matot ovat olleet aina oman aikansa symboleita: uusistakin matoista löytyy kyllä kuhunkin tyyliin sopivia vaihtoehtoja.
Nostalgisiin tyyleihin kuuluu myös seinävaatteita, eri aikakausina on ollut omat suosikkinsa; ryijy, täkänä, raanu, ommeltu peitto jne. Myös ikkunaverhoja, pöytäliinoja ja koristetyynyjä valitessa kannattaa etsiä tyyliin kuuluvia vaihtoehtoja.


On aika harvinaista, että minulle tulee asiakkaaksi perhe, joka haluaa jotain tiettyä nostalgiatyyliä. Yleensä nostalgiaa haluavat eivät tarvitse avukseen ammattilaista, sillä heillä on niin vahvasti jo oma visio. Sen sijaan saan useimmiten työssäni miettiä, miten vanhoja ja uusia kalusteita yhdistetään. Ja nämä yhdistämiset tuovat kotiin tunnelmaa, elämisen makua, ns. kerroksellisuutta. Yhdistäminen ei aina kuitenkaan ole ihan helppoa. Paljon on kiinni siitä, minkä tyylisiä vanhat kalusteet ovat ja mikä on kodin muu tyyli. Aika maukkaita yhdistelmiä saadaan ainakin silloin, jos vanhat kalusteet, tekstiilit ym. ovat samaa tyyliä ja muu sisustus hyvin selkeä ja moderni. Sen sijaan esim. tyylikalusteiden ja talonpoikaiskalusteiden yhdistäminen keskenään on joskus vaikeaa, ainakin jos tilaa ei ole kovin paljon…
Yksilöllinen sisustaminen kasvattaa tulevaisuudessa suosiotaan. Entistä enemmän kiinnitämme myös huomiota siihen, mitä kotiimme kelpuutamme. Emme halua mitään yhdentekevä vaan haluamme, että kotimme sisustus rikastuttaa elämäämme tuomalla arkeemme tunnelmaa, haluamaamme laatua, tarinaa… Tätä kautta uskon oikeasti vanhojen kalusteiden ja tekstiilien kasvattavan suosiotaan, niissä on olemassa eletyn elämän tunne.

Samoin kaipaamme uusien tuotteiden kohdalla tietoa suunnittelijasta, suunnittelun lähtökohdista, valmistusmateriaaleista ja –tavoista ym. Arvostamme lähellä tuotettua, tuttu tekijä on iso plussa jne. Minua miellyttävät erityisesti modernit tuotteet, joissa on kuitenkin jotain vanhaa tarinaa mukana, tavalla tai toisella. Sellaisia tuotteita olen valinnut myös Someron kesäpuotiini ei Sisustuspisteeseen. Kuvat liikkeessä myynnissä olevista tuotteista.
Tervetuloa poikkeamaan!
Joensuuntie 30, Somero
to, pe klo 10 – 19 ja la klo 9 – 14
Somero on aina tutustumisen väärtti!