Portaikko kodin keskipisteenä

with Ei kommentteja


rantaniskaKotimme on useassa kerroksessa, joten portaikko on keskiössä. Värit siihen oli valittu alunperin varman päälle, ettei heti kyllästy tai ärsytä, sillä olimme rakennuttaneet uuden talon työn ohella ja meillä oli 2 pientä lasta. Ei siis ollut voimia tai aikaa muuhun, ikävä kyllä. Kaipasimme nyt 17 hillityn vuoden jälkeen uutta särmää. Olin myös huomannut, kuinka värit vaikuttavat mielialaan ja halusin ympärilleni voimaa antavia sävyjä. Pelkkä vaalea valoisuus ei enää tyydyttänyt.

Portaikosta tehtiin mielenkiintoinen valitsemalla useita toisiinsa sopivia sävyjä, joiden kanssa leikiteltiin oikein reilusti, suorastaan rohkeasti. Kun sävyt on valittu tarkkaan, saatiin monien värien kokonaisuudesta kuitenkin harmoninen. Vaikka väreissä on voimaa, ne eivät ole räikeitä. Portaikkomme on kuin iso taideteos, jonka luomisessa tarvitsimme asiantuntijan näkemystä. Tunsin sielussani, mitä haluan, mutta en tiennyt, miten se toteutetaan, enkä oikein uskaltanutkaan omin päin niin isoa hanketta aloittaa.

Vaikka laspet olivat jo kasvaneet pois kuravaateiästä, eteisemme oli edelleen kuin sitä varten. Meena opetti, että eteinen on kodin käyntikortti, ei vain läpikulkupaikka, vaan tärkeä avaus taloon. Tilan koko ilme muutettiin aikuisten kotiin sopivaksi. Vaikka lisäsimme aina kaivattavaa säilytystilaa, eteisestä tuli entistä avarampi, koska järkeistimme tilan käyttöä. Wau-eteisessämme on nyt useaa väriä seinillä ja herkullisen monivärinen lattia toivottamassa tulijat kotiimme.

Olohuoneesta tuli tyylikäs ja kodikas kokonaisuus uusilla materiaaleilla ja runsailla tekstiileillä. Nautimme esim verhojen ja tapetin moni-ilmeisyydestä, ne ovat erilaiset päivän- ja lampunvalossa.

Erityisen paljon ihastuimme Meenan hauskaan ideaan toteuttaa ylimmän kerroksen korkean aulatilan uusi ilme. Ylikorkeat lattialistat ovat kuin ruohikko, tapetit kuin kesäinen kukkaketo ja sen yläpuolinen seinäosuus siniseksi maalattuna kuin taivas, johon tyttäreni kanssa maalasin hassuja pilviä.

Sisustussuunnittelijan käyttö oli meille uusi kokemus, eikä alku sujunut kokonaan ongelmitta, Meenan sanoin: ”En ole päässyt vielä pääsi sisään” eli ei välttämättä voi heti ymmärtää, mitä toinen osapuoli hakee. Myös miehen kanssa oli muutamia näkemyseroja, jotka täytyi hoitaa kuntoon. Meena tuli kotiimme ensivisiitille valtavan värimalliviuhkan kanssa, jossa oli laajin ikinä näkemäni eri harmaiden sävyjen kirjo, vaikuttava sinänsä, mutta ei mitään, mitä me halusimme, sillä meidän päät olivat täynnä vahvoja syksyn hehkuja ja rohkeita värisävyjä. Pikkuhiljaa hioimme suunnitelman toteuttamiskuntoon. Tässä talossa on nyt värikästä ja kodikasta ja hyvä asua!

Riitta Rantaniska