Sisustussuunnittelija maalarina

with Ei kommentteja
Marja-Leena Kajander | Meena K.
Maalaaminen on todella kivaa hommaa!

Kevätaurinko on melkein paras kodin kunnostukseen innostava asia. Ja nyt on sen aika!
Vielä melko alhaalta paistava aurinko korostaa kuluneita ja haalistuneita pintoja ja saa meidät katsomaan ympäristöämme uusin silmin. Maalaaminen on helppo ja edullinen tapa uudistaa kodin / työpaikan ilmettä.
Seuraavassa kerron omasta maalausprojektistani, saat siitä toivottavasti uskoa ja vihjeitä omaan tekemiseesi.

– – –

SISÄVÄRIT-värikartta on Teknoksen uusin sisämaalien värikartta. Sen avulla on helppo löytää mieleiset sävyt.

Sisustussuunnittelijalle on tärkeää ymmärtää rakentamisesta ja remontoinnista, siis ihan toteutuksesta, niin paljon, että osaa uskottavasti keskustella toteuttajien kanssa! Osaamista kannattaa aina myös päivittää, sillä materiaalit ja tekniikat kehittyvät.

Esimerkiksi maalit ovat kehittyneet hyvin paljon. Minulle tuli nyt hyvä tilaisuus selvitellä maaliasioita, kun perhepiirissä kaivattiin remonttiapua. Otin kontolleni maalausurakan. Koska kyse oli aika isosta työstä, varmistin ensin Teknoksen yhteistyökumppaneiltani, että saan heiltä tarvittavan asiantuntija-avun sopivien maalien ym. valintaan.

Linkki Teknoksen sivuille, www.teknos.fi

Olen käyttänyt paljon Teknoksen värikarttoja asiakkaiden maalien sävyjä määriteltäessä, sillä Teknos on kehittänyt suunnittelijoiden avuksi hyviä työvälineitä, esim. A5-kokoiset värimallit uuden SISÄVÄRIT -värikartan sävyistä. A5 -kokoisesta mallista näkee sävyn jo paljon paremmin kuin värikartan pienestä ruudusta. – Jos haluat varmistua ison maalaustyön sävystä, osta pieni purkki maalia ja tee pieni koemaalaus!

 

Pohjatyöt kannattaa tehdä kunnolla

Suihkepullossa oleva RENSA SUPER Maalipesu on oivallinen aine, vain suihke ja pyyhkäisy! Leveän lastan käytön opettelu tasoitteiden levityksessä oli palkitsevaa.

Yksi tuttu maalarimestari on sanonut, että maalaustyöstä vain 10 % on varsinaista maalaamista. Kyllä minullakin sormet syyhysivät maalaamiseen, vaikka pohjatyöt olivat ihan kesken.

Yllättävän paljon oli irrotettava jalka- ja ovilistoja, valokytkimiä, pistorasioita jne. Onneksi seinistä ei tarvinnut lähteä poistamaan tapetteja; joku vahva pohjatapetti seinissä oli, mutta se oli melko hyvin kiinni.

Sitten alkoikin kolojen ja reikien ym. tasoittaminen. Tasoitehyllyn edessä olin taas vähän ihmeissäni, mitä valita – en ollut huomannut kysyä asiantuntijoilta. Päädyin 0-4 mm täyttävään TEKNOSPRO BREPLASTA LF kevyeen hienotasoitteeseen. Otin ensin vain yhden tuubin – jälkeen olen hakenut monta lisää. Esim. parven purkaminen yhdestä huoneesta toi esiin melkoisia tasoitettavia koloja.

Sanotaan, että työ tekijäänsä opettaa ja näin kävi tasoittamisessa. Aika nopeasti tajusin käyttää lopuksi riittävän leveää tasoituslastaa, jolloin pinnasta sai jo melko tasaisen, jolloin hiomista jäi vähemmän. Monet kolot olivat niin syviä, että tasoitusta piti vielä lisätä. Yllätyin, kuinka paljon loppujen lopuksi pidin tästä työstä.
– Sitten vielä kevyt tasoitus hienolla hiekkapaperilla. Ja ohjeet neuvoivat maalaamaan pohjustetut kohdat pohjamaalilla ennen varsinaista pohjamaalausta.

Maalattava tila on todella korkea, reilusti yli kolme metriä. Sovimme uusien asukkaiden kanssa, että kattoja ei maalata muuta kuin keittiön alaslasketun katon osalta. Ennen maalaamista piti vielä tehdä maalarinteipillä rajaus yläreunaan, vanha rajaus oli suora ja selvä, joten ei tarvinnut mittailla: teippi vaan samalle paikalle aavistuksen ylemmäs, jotta entiset seinän värit eivät irvistele alta. Onneksi hoksasin valita riittävän leveän maalarinteipin, voin työntää telan reilusti teipin päälle.

Putkissa oli paikkoja, joista maali oli lähtenyt kokonaan, ne käsiteltiin esin vesiohenteisella FERREX AQUA-ruosteenestomaalilla.

Sisäovet olivat niin hyvässä kunnossa, että ne eivät juurikaan kaivanneet tasoitusta. Niiden kohdalla riitti pintojen puhdistus. Teknoksen suihkupullossa oleva RENSA SUPER Maalipesu on aivan mahtava tuote. Olin jo ennen tutustunut RENSA SUPERIIN ja innosunut siitä, ettei käsiteltyjä pintoja tarvitse huuhdella. Mutta uusi suihkupullo on aivan lyömätön tuote, vain suihke ja pyyhkäisy – ja pinta on valmis maalattavaksi.

 

 

 

 

 

Maalarinteipt katto- ja seinämaalin rajalla; koska maalasin isolla pitkävartisella telalla, kannatti valita riittävän leveä teippi.

 

 

Lopulta seinien maalaamiseen

Lopulta pääsin maalaamaan! Pohjamaaliksi Teknokselta suositeltiin BIORA 3:sta, täyshimmeää pohja- ja sisäkattomaalia. Ensin nurkkien maalaus siveltimellä, samoin pistorasioiden ympäriltä jne. Ja sitten lopulta pääsin telaamaan, pitkällä varrella ja 23 cm leveällä, keskirouhella telalla. Telan rouheuden valintakin oli vaativaa aivojumppaa.
– Ohjeista olin katsonut, että telassa pitää olla riittävästi maalia jne. Sitä yritin – ja maalia riitti roiskeina myös lattialle. Onneksi lattia on menossa uusiksi, joten sitä ei tarvinnut suojata.

Onneksi lattiaa ei tarvinnut maalatessa suojata!

Maalaaminen oli tosi palkitsevaa, sillä se eteni nopeasti. Kunnes tuli vastaan lämmitysputket, patterin kohta jne. Niissä sitten menikin oma aikansa. Keittiössä oli aikaisemmin vaaleanpunaiset seinät. Vaaleanpunainen loisti pohjamaalin läpi  vielä melkoisesti, ja lämmitysputket piti saada maalattua myös alta päin, sillä muuten vaaleanpunainen olisi loistanut seinän kautta.

Samalla BIORA 3 Pohja- ja sisäkattomaalilla maalattiin keittiön alaslasketun katon osa. Katto oli tehty ”valkolakatusta mdf-paneelista” ja oli aika roisin näköinen, erityisesti tässä korkeiden huoneiden ympäristössä. Mietimme kovasti, pitäisikö se purkaa, mutta päädyimme maalaamiseen. Ja kyllä maalilla on suuri vaikutus, riittävän monta kerrosta maalia ja katto onkin ihan ok!

Seinien pintamaaliksi Teknokselta suositeltiin BIORA 7 himmeää sisämaalia tai BIORA 20 puolihimmeää sisämaalia, sillä halusimme helposti maalattavan (!) ja vesiohenteisen maalin. Valitsimme BIORA 7:n ja iloksemme totesimme, että sillä on niin Joutsenmerikki kuin Allergia- ja astmaliiton tunnus.

Kaikki seinät päätettiin maalata samalla maalilla ja samalla sävyllä. Tämä helpotti maalaamista, mutta ennen kaikkea näin saadaan tilat jatkumaan huoneesta toiseen, mikä on hyvä asia ainakin niukoissa neliöissä. Seinien väriksi valittiin Teknoksen uuden SISÄVÄRIT-värikartan sävy T1459, vähän ehkä turkoosiin vivahtava valkoinen. Pintamaalia maalattiin kaksi kerrosta, ja vaaleanpunainenkin peittyi kummasti. Oli jännittävää poistaa yläreunan maalarinteippi ja nähdä valmis lopputulos.

Leveät ikkunapenkit kannattaa maalata seiniä kestävämmällä maalilla, sillä ne tulevat melkoisen kovaan käyttöön, niille tulee varmasti ainakin kukkia.

Ikkunapenkkien pintamaaliksi Teknokselta suositeltiin FUTURA AQUA -kalustemaalisarjan piolihimmeää tai puolikiiltävää tuotetta, koska niillä on loistava kulutuksenkesto ja maali tasoittuu hyvin ja on vesiohenteinen. Valitsimme puolihimmeän eli FUTURA AQUA 20 Kalustemaalin, jotta kolot ym. epätasaisuudet – hyvästä tasoituksesta huolimatta niitä jäi – eivät korostuisi. Pohjamaalina oli FUTURA AQUA 3 Tartuntapohjamaali.

Patteritkin oli maalattava ja moneen kertaan maalatut rosoiset putket. Niissä oli paikkoja, joista maali oli kokonaan pois ja vähän ruostetta näkyvissä: niihin kohtiin ensin pohjamaaliksi FERREX AQUA -ruosteenestomaalia, pintaan samaa maalia kuin edellä ikkunapenkkeihin

Etummaisena vanha tumma jalkalista, keskellä pohjamaalattu ja takimmaisena valmiiksi pintamaalattu.

Ovet, listat ym.

Seinien jälkeen siirryin maalaamaan ovia ja karmeja, maalilaadut samat kuin edellä ikkunapenkeissä, eli pohjalle FUTURA AQUA 3 Tartuntapohjamaali ja pintaan puolihimmeä FUTURA AQUA 20, nyt sävy T1745, aavistuksen seiniä tummempi.

Päätettiin käyttää entiset koristeelliset jalkalistat, vaikka niiden maalaamisen arveltiinkin olevan melkoinen homma. Uusien listojen mittaaminen ym. olisi myös ollut melkoinen työ. Ovilistat sen sijaan päätettiin uusia, niiden avulla saadaan korostettua huoneiston alkuperäistä ilmettä. Jalkalistojen värinä sama kuin seinissä eli T1459 ovilistojen värinä T1758 eli sävyttämätön valkoinen.

 

 

 

Listojen maalaus ei ollutkaan niin suuri työ kuin ajattelin. Tein kunnon verstaan, johon mahtui kerralla työn alle viitisentoista listaa. Tässä lähtee viimeinen lista pohjamaalaukseen – uusia ovilistoja – ja hanskatkin ovat jo sen näköiset.

Raikas ja valoisa lopputulos

Kyllä seinien maalaaminen raikasti tilan upeasti ja toi paljon lisää valoa. Vaikka paikalla on vielä maalitahrainen lattia, koti tuntuu jo puhtaalta ja raikkaalta.

Kannattaakin aina muistaa, että maalaaminen on edullinen ja helppo tapa raikastaa kodin ilmettä. Samoin huonekalujen uudistamisessa maalaaminen on hyvä vaihtoehto. Täällä maalaamista odottavat ainakin ruokapöydän tuolit ja poikien kerrossänky. Palataan niihin myöhemmin.

Seuraavaksi on vuorossa lattian purkaminen, uusien keittiökaappien asentaminen ja sitten uuden lattian asentaminen.

 

Tämä ovi on vielä kunnostamatta. Odotetaan lukkoseppää uusimaan lukitusta, uusi sisäovi kadonneen tilalle on tilattu mittatilaustyönä.