Taidetta, perinnettä ja modernia designia

with Ei kommentteja
Reykjavikissa on paljon taidetta myös ulkona. Komea Solfar, Aurinkomatka, tässä tosin vain ilta-auringon viimeisissä säteissä.
Reykjavikissa on paljon taidetta myös ulkona. Komea Solfar, Aurinkomatka, tässä tosin ilta-auringon viimeisissä säteissä.

Reykjavikissa riittää museoita ja gallerioita. Ja taidetta on ihailtavana paljon myös ulkona. Jostain olen lukenut, että Islannissa on väkimäärään suhteutettuna enemmän taiteilijoita kuin missään muualla.

Islannissa on turisteja paljon ympäri vuoden, joten Reykjavikin katukuvaa värittävät turisteille tarkoitetut liikkeet. Esimerkiksi perinteisiä kirjoneulevaatteita myyviä liikkeitä on hyvin runsaasti – onhan islantilainen kirjoneule klassikko. Nykyään tarjolla on myös paljon moderneja design-vaatteita. Koska islantilaiset rakastavat ulkoilmaelämää, on tarjolla myös laadukkaita ja tyylikkäitä ulkoiluvaatteita. Yksi islantilaisista legendaarisista ulkoiluvaatemerkeistä on 66 * North, perustettu jo vuonna 1926.

 

Myös kalan nahkoja käytetään entistä enemmän hyödyksi, tässä valaisimina.
Myös kalan nahkoja käytetään entistä enemmän hyödyksi, tässä valaisimina.
Parkitusta kalannahasta valmistetaan upeita saappaita, käsilaukkuja jne.
Parkitusta kalannahasta valmistetaan upeita saappaita, käsilaukkuja jne.
Vaatesuunnittelu on hyvin modernia, vaatteiden muodot mielenkiintoisia ja aikaansa edellä.
Vaatesuunnittelu on hyvin modernia, vaatteiden muodot mielenkiintoisia ja aikaansa edellä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myös keramiikassa oli omintakeista suunnittelua. Kaikki tuotekuvat suunnittelijoiden Kraum -liikkeestä.
Myös keramiikassa oli omintakeista suunnittelua.

Islantilaiset ovat hyvin muotitietoisia, ovathan NewYork ja Lontooo heidän ”lähikaupunkejaan”. He osaavat omassa pukeutumisessaan yhdistää perinteistä ja modernia ihailtavan kiinnostavalla tavalla.

Islantilainen moderni muotoilu ja design on nuorta, mutta hyvin vahvassa nousussa. Reykjavikissa voit poiketa mielenkiintoisiin ja tasokkaisiin pikkuliikkeisiin ja työpajoihin. Monien eri suunnittelijoiden töihin pääsee helposti ja kattavasti tutustumaan Kraum nimisessä liikkeessä, joka on useiden islantilaisten suunnittelijoiden yhteinen liike.

Vähän erilaista herraseuraa, vesitorni Perlan pihalla.
Vähän erilaista herraseuraa, vesitorni Perlan pihalla.

 

Kraumista löytyy mielenkiintoisia tuotteita niin lasista, keramiikasta, laavasta, tekstiileistä, lampaannahoista ja jopa parkituista kalannahoista ym. Tuotteet ovat myös kauniisti esillä. Itse olen varsinainen keramiikkafani ja löysin upeita keramiikkatöitä niin Kraumista kuin muistakin taiteilijoiden liikkeistä.

Kaikkein upeimpia työpajoissa näkemiäni keramiikkajuttuja en hämmästykseltäni hoksannut edes kuvata. Seuraavalla kerralla sitten!

  • Kaikki tuotekuvat Kraumista.

Islannin vauraus on pitkälti peräisin kalasta. Ja viime vuosina vaate- ja kalustesuunnittelijat ovat innostuneet myös parkitusta kalannahasta, josta on suunniteltu niin kenkiä, laukkuja kuin myös esim. valaisimia.

Muotoilu ja design oli jotenkin hyvin erilaista, kuin mihin esimerkiksi Suomessa törmää. Pidin paljon monista tuotteista – uudenlaisia, selkeitä ja mielenkiintoisia!