Tunnelmalliset tehoneliöt kantakaupungissa

with Ei kommentteja
Tunnelmallinen koti on saatu aikaan hillityillä pinnoilla ja kauniilla yksityiskohdilla
Seinäsanky avattuna.

 

 

 

Yrittäjäperhe hankki uuden kodin ja pienen liiketilan ihan Helsingin keskustasta. Kantakaupunkiin muuttaminen tarkoitti heidän kodallaan asumisneliöiden selvää vähenemistä, vastaavasti tuli ilmatilaa korkeiden huoneiden ansiosta.

Vähempiin neliöihin siirtyminen edellytti uudenlaista ajattelua asumisesta ja tilan käytön suunnittelua ja tässä vaiheessa pääsin suunnittelijana mukaan mielenkiintoiseen ja ajankohtaiseen projektiin.

Lähtökohtana jo ostopäätöstä tehtäessä oli ollut, että vanhemmat voivat luopua erillisestä makuuhuoneesta, koska kodin eri tiloille oli paljon muitakin käyttötarpeita.

Seinäsänky suljettuna – Sulkeminen kuulemma helpompaa kuin päiväpeitteen laittaminen.

Seinäsänky

Vanhempien makuuhuoneen puuttuminen ratkaistiin seinäsängyn avulla. Seinäsänky sijoitettiin olohuoneeseen, se on suljettuna litteän kaapiston näköinen, eikä vie paljon tilaa. Sänky on helppo avata ja vastaavasti myös helppo sulkea; petivaatteet mahtuvat olemaan paikoillaan. Melkein helpompaa kuin sängynpeitteen levittäminen, toteaa perheen isä.

Sängyn malliksi valittiin Tilasan malleista kaikkein yksinkertaisin eli Penelope. Seinäsänkyjen mallistossa on valinnan varaa: toisista tulee sohva, toisista työpöytä ja kirjahylly jne. linkki. Fiksu tapa on myös jatkaa sängyn muodostamaa ”kaapistoa” saman sarjan kaapeilla, jolloin sänky naamioituu mainiosti. Tässä siihen ei kuitenkaan ollut tilaa. Perheen valokuvaaja-äiti sen sijaan ideoi valokuvasuurennoksen kiinnittämistä vuoteen ”pohjaaan”, ikään kuin isoksi  taideteokseksi.

Kaunis aasi valvoo sängyn vieressä.

Seinäsängyn paikkaa päätettäessä on tärkeää ottaa huomioon tila, jonka sänky vie avoinna ollessaan: silloinkin pitää jäädä tarvittavat kulkureitit. Tässäkin kodissa mittailtiin ja merkittiin mitat lattiaan maalarinteipillä, jotta varmistettiin että esimerkiksi poikien huoneesta pääsee kulkemaan muihin tiloihin vanhempien sängyn ollessa avoimena.

Erilaiset seinäsänky-konseptit ovat kyllä mainio idea!

Olen ratkaissut niiden avulla monen asiakkaan tarpeita: on sitten ollut kyse pienestä kodista tai vaikkapa lastenlapsille tarvittavista nukkumapaikoista.

– Ja nykyäänhän mietitään entistä tarkemmin, paljonko neliöitä kotiin halutaan ja mihin kalliita neliöitä halutaan käyttää. Silloin seinäsänky- ja vastaavat muut monipuoliset kalusteratkaisut tulevat meilläkin entistä suositummiksi.

Jutun lopussa on kuvasarja seinäsängyn asentamisesta.

Keittiö-ruokailuun kaappitilaa

Säilytystilaa vanhoissa taloissa on usein melko vähän, joten keittiö-ruokailutilaan tehtiinkin pitkä komeroseinä jääkaappi-pakastimen jatkoksi. Lisää säilytys- ja laskutilaa saatiin saarekkeen avulla.

Kaapistot ovat Tammiston Puustellista ja ovet sileät maalatut.  Puustellista mukana oliHenri Lumino, jonka kanssa on suunniteltu monien asiakkaiden unelmakeittiöitä. Työtasot ovat tammea, puulaatu on valittu lattian mukaan.

Keittiö- ja ruokailutilaan mahtuu iso pyöreä, jatkettavakin, pöytä, joka löytyi kirpputorilta. Pöydän malliksi valittiin pyöreä, koska kulmikkuutta tilassa on niin huoneen muodon kuin saarekkeen ja kaapistojen tähden. Myös tuolit ovat pyöreämuotoisia ja kirppislöytöjä, ne on maalattu tummiksi.

Myös kylpyhuoneen kaapistot uusittiin, näin saatiin myös lisää säilytystilaa.
Kirppistuoli sopii niin ikään kirppikseltä ostetun pöydän viereen, kaksi pyöreämuotoista yhdessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun muut pinnat oli siistitty, kylpyhuoneen allaskaappikin alkoi näyttää tosi kulahtaneelta. Uusimalla allaskaappi ja sen viereen korkea kaappi saatiin toimivaa säilytystilaa. Uudet kalusteet Idon Elegant –sarjaa.

 

Pehmolelut lähes valloittavat poikien kerrossängyn.

Kerrossängystä pesä myös ”kavereille”

Pojille hankittiin kerrossänky, samoin tilan käytön tähden. Sekin on ostettu käytettynä ja maalattu ovien kanssa samaan sävyyn. Sänky on leppoisa pesä myös poikien monille karvaisille kavereille.

Pienin huone toimii perheen musiikkihuoneena.

Kaikilla tiloilla monipuolinen käyttö

Eri tilojen käyttö perheen tarpeiden mukaan oli tilanjaossa oleellisena ohjeena. Olohuone-vanhempien makuuhuone –yhdistelmällä ja keittiö-ruokailutilan säilytysratkaisuilla saatiin yksi pieni huone jätettyä musiikkihuoneeksi, mikä on tärkeä niin pojille kuin perheen muusikko-isälle.

Kodin yhteydessä oleva liiketila toimii paitsi yrittäjävanhempien asiakas- ja työtilana myös perheen toisena olohuoneena ja poikienkin työtilana.

Yhtenäinen kokonaisuus tuntuu neliötään suuremmalta

Useimmiten kodista halutaan yhtenäinen kokonaisuus. Erityisesti niukoissa neliöissä kannattaa suosia tilasta toiseen jatkuvaa samaa yleisväritystä. Yhtenäisen kokonaisuuden aikaansaamiseksi tässä kodissa kaikki seinät on maalattu samalla sävyllä, samoin ovet, listat yms. Kaikki maalit ovat Teknokselta, yhteenveto maaleista ja sävyistä löytyy jutun lopussa olevasta listauksesta.

Lisää kohteen maalausprojektista, jossa työohjeita yms., blogissani Sisustussuunnittelija maalarina.

Myös lattiat kodissa ja liiketilassa ovat samaa sävyä vaikka ovatkin eri materiaalia erilaisen käytön tähden. Kotiin haluttiin tamminen lankkuparketti, koska sen kodikkuudesta oli jo haaveltu. Valituksi tuli vähän rustiikkiselta vaikuttava Karelia Tammi Country Vanilla Matt 138.

Liiketilassa on upea yläikkuna, näyteikkuna tässä vaiheessa vielä suljettu. Lattia uusittiin, listat entiset.

Parketti ei kuitenkaan ole liiketilaan suositeltava materiaali silloin, kun tilaan tullaan suoraan kadulta jne. Liiketilaan valittiin Kährsin uutuus LT Click Whinfell CLW 218, sävy Whinfell. Uutuudessa on monia hienoja juttuja, mm. integroitu asuntokäyttöön soveltuva askeläänieriste, roiskevedenkestävä, ftalaattivapaa, 20 vuoden takuu kotikäytössä, voidaan asentaa myös kiinteän vanhan lattian päälle ja soveltuu lattialämmityksen kanssa. Koska vinyylissä on käyttöluokka 33 eli se soveltuu hyvin myös liiketiloihin, liiketiloissa takuu on 5 vuotta.

Kodissa on paljon kauniita yksityiskohtia.

 

 

 

Sisustus kierrätettyä

Kodikas kokonaisuus on koottu suurelta osin vanhan kodin kalusteista ja kirpparilöydöistä. Myös olohuoneen ja liiketilan sohvat, kodin kauniit matot, olohuoneen valaisin jne. perheen äiti on bongannut kierrätyksestä. Oikeastaan vain kiintokalusteet, siis seinäsänky ja keittiön kaapistot, on hankittu uusina.

Leveät ikkunalaudat ovat hyvä pohja kauniille asetelmille.

Näin 1900-luvun alussa rakennettuun taloon on sisustettu kaunis ja tunnelmallinen koti, jossa on yhdistetty hienosti vanhaa ja modernia. Lisää persoonallisuutta tulee kauniista design-esineistä, jotka ovat perheen äidille myös tärkeitä muistoja.

 

PS. Nyt perheen kaunis rintamamiestalo Lohjalla on myynnissä ja jo lähes tyhjä. Eli sieltä nopeasti uusi kaunis ja valoisa koti. Linkki oikotien sivulle.

Kuvat: Riikka Kajander

 

 

 

 

 

REMONTIN MATERIAALIT YHTEENVETONA:

Kodin lattia: Karelia Tammi Country Vanilla Matt 138

Liiketilan lattia: Kährs LT Click Whinfell CLW 218, sävy Whinfell

Seinät: Teknoksen vesiohenteinen, himmeä BIORA 7 Seinämaali, sävy T1459: pohjamaalina vesiohenteinen, täyshimmeä BIORA 3 Pohja- ja sisäkattomaali

Ovet ja ovien karmit: Teknoksen vesiohenteinen, puolihimmeä FUTURA AQUA 20 Kalustemaali, sävy T1745: pohjamaalina vesiohenteinen, täyshimmeä FUTURA AQUA 3 Tartuntapohjamaali

Ovilistat ja ikkunapenkit: Teknoksen vesiohenteinen, puolihimmeä FUTURA AQUA 20 Kalustemaali, sävy T1758

Jalkalistat: Teknoksen vesiohenteinen, puolihimmeä FUTURA AQUA 20 Kalustemaali, sävy T1459

Kerrossänky: Teknoksen vesiohenteinen, puolihimmeä FUTURA AQUA 20 Kalustemaali, T1459

Mustat tuolit: Teknoksen vesiohenteinen, puolihimmeä FUTURA AQUA 20 Kalustemaali, sävy T1757

Keittiökaapit: Puustellin kaapistot, ovena TM10, n1 valkoinen

Kylpyhuoneen kalusteet: IDO Elegant

Seinäsänky: Tilasa Penelope

 

KUVASARJA SEINÄSÄNGYN ASENNUKSESTA:

Tässä kootaan sängyn kehikkoa.
KEHIKKO NOUSEE PYSTYYN.
Vuoteiden pohjat valmiina kiinnitettäväksi.
Kun painavaa parisänkyä nostetaan ja lasketaan, pitää kiinnitysten olla kunnollisia, jotta ne kestävät!
Sängyn pitää olla joka suuntaan suorassa!